Youtube Pagan Challenge 2019 #3

Op Facebook is er een groep specifiek voor pagan youtubers en hoewel ik niet op YouTube post – het is blijkbaar al moeilijk genoeg om een blog te onderhouden 😉 – volg ik de groep wel om leuke nieuwe video’s te leren kennen. Elk jaar lanceren ze een Pagan Challenge en al drie jaar lang denk ik: “hé, dit moet ik eens proberen!” Ooit moet je eens de stoute schoenen aantrekken en eraan beginnen, dus bij deze!

Dit jaar is het topic “ABC van de mythologie”:

This can include a particular deity, a specific mythological group, or a particular story!

Ik heb besloten me niet aan één pantheon te binden, maar in de plaats daarvan loods ik jullie in deze serie kort doorheen de mythologie van over de hele wereld.

Voor Deel 1, klik hier!

Voor Deel 2, klik hier!
K – Kali

Kali is een hindoeïstische Godin met een schrikwekkend en afgrijselijk uiterlijk: opengesperde ogen, lange uitgestoken tong, 4 armen, … er bestaan minder enge monsters in nachtmerries. Nochtans is er weinig te vrezen van deze oermoeder. Ze wordt vaak zwart afgebeeld, als symbool voor de duistere, maar vruchtbare aarde waaruit nieuw leven kan ontstaan; één brok pure energie. Kali vormt samen met haar wederhelft Shiva de perfecte balans: zwart en wit; energie, kracht, materie en bewustzijn; het creatieve en het schouwelijke. Kali is de vernietiger van kwade geesten en beschermer van gelovigen.

Afbeeldingsresultaat voor kali

L – Loki

Loki, “the trickster God”. De God van chaos en leugens, onruststoker en gedaanteverwisselaar. Je wist nooit of hij zou meewerken of tegenwerken.

Samen met een reuzin (Angrboda) kreeg hij 3 kinderen: de wereldslang – Jörmungandr, een monsterlijke wolf – Fenrir en Hella (hiervoor al eens besproken). Als merrie verwekte hij ook Sleipnir, het achtbenige paard van Odin.

Hoewel Loki een reus was, verkoos hij het gezelschap van de Goden. Dit liep meestal wel goed, met enkele grappen en grollen tussendoor. Wanneer een van Loki’s listen ervoor zorgde dat de God Baldr om het leven kwam, keerden de Goden zich tegen hem en sloten hem op in een grot.

M – Marduk (Mardoek)

Marduk is een Mesopotamische godheid, beschermer van Babylonië. Marduk is een van de nieuwere goden en heeft (zijn priesters dan toch) moeten vechten voor zijn plekje in de mythologie. Uiteindelijk werd hij beschouwd als de zoon van Enki (oppergod) en als dusdanig aanvaard. Marduk kreeg faam toen hij Tiamat – de oergodin van de zoute wateren – versloeg en zo de hemel en aarde creëerde en plaats maakte voor het ontstaan van de mensheid.

Afbeeldingsresultaat voor marduk
N – Neptunus

Neptunus is de Romeinse God van het water, de zeeën en oceanen. Zijn Griekse tegenhanger is Poseidon. Misschien een beetje minder bekend, is dat Neptunus ook de God van paarden en ruiteroefeningen was.

Neptunalia – het feest ter ere van Neptunus – werd gevierd in juli, om ervoor te zorgen dat het water rijkelijk zou vloeien in de rivieren, stromen en meren en zo doende dus ook op het land.

O – Osiris

In het Egyptische pantheon is Osiris de zoon van de aarde en de hemel. Hij trouwt zijn zus Isis en samen krijgen ze een zoon, Horus.

De bekendste mythe is die van Isis en Osiris. Osiris, farao van Egypte, wordt benijd door zijn broer, Seth. Die lokt hem met een list in een houten kist, die hij daarna in de Nijl werpt. Isis gaat op zoek naar de kist, vindt die en haalt de dode Osiris terug. Woedend snijdt Seth het lichaam in stukken en verspreidt die over heel Egypte. Isis brengt de rest van haar dagen door op zoek naar de lichaamsdelen van haar broer en man. Ze vindt deze allemaal, behalve 1 – zijn mannelijk lid. Dit wordt dan vervangen door een tak (of stok) en Isis balsemt en mummificeert Osiris, die op deze manier het eeuwige leven krijgt en heerser van het dodenrijk wordt.

Er bestaat wat onenigheid over het exacte moment van verwekking van Horus (voor of na de dood van Osiris). Horus daagt Seth uit en eist de troon weer op als rechtmatige troonopvolger. Hij verslaat zijn oom en volgt zijn vader zo op als farao van Egypte.

Binnenkort het vierde deel in de reeks!