This or that tag

this-or-that

De laatste zondag van de maand, dus weer tijd voor een TAG!

Op het blog van Jonas vond ik deze (bedankt voor de inspiratie 😉 ). Tien vragen over boeken/lezen waarbij je een keuze moet maken tussen 2 opties. Hoewel deze tag in het Engels rondgaat, heb ik ervoor gekozen om hem te vertalen, aangezien de rest van mijn blog ook in het Nederlands is. De originele vraag staat er telkens tussen haakjes bij.

 • Mention the creator of the tag (Ayunda @ Tea and Paperbacks).
 • Thank the blogger who tagged you!
 • Choose one of the options—you don’t have to explain the reason for your choice, but you can admit to it, if you want to.
 • To spread the love, tag 10 other people to do this tag.

Op bed lezen of in de zetel? (Reading on the bed or the couch?)

Hoewel ik beide doe, verkies ik toch mijn bed. Er gaat niets boven een hoofdstukje of twee lezen vlak voor je gaat slapen. Even dat momentje relaxen voor je naar dromenland vertrekt!

het-lezen-bed-7358172

Mannelijke of vrouwelijke hoofdpersoon? (Male or female main character?)

Dit maakt mij eigenlijk niet veel uit, zolang de schrijver maar genoeg diepgang aan het personage geeft. En alstublieft niet te stereotiep…

Zoete of zoute snacks tijdens het lezen? (Sweet or salty snacks when reading?)

Ik zal niet gauw snacken tijdens het lezen. Enerzijds omdat ik vaker op bed lees en ik geen zin heb in kruimels overal… Anderzijds omdat ik nogal precies ben met mijn boeken (geen oortjes, geen vuiltjes, geen plooitjes) en ik het niet zou kunnen verdragen dat er bv. vuile chocolade- of chipsvingers op de bladzijden staan (HORROR – ik zou zelfs zwaar overwegen om een nieuwe versie te kopen dan).

Trilogie of kwartet? (Trilogies or quartets?)

Dit hangt volledig van het verhaal af. Sommige verhaallijnen zijn nu eenmaal niet gemaakt om meerdere boeken rond te schrijven. Andere series vind ik na 10 boeken nog steeds te weinig!

Over het algemeen genomen, denk ik dat na drie boeken de meeste schrijvers “uitgeschreven” zijn en toe zijn aan iets anders, iets nieuws en verfrissend. En dat vind ik prima, zo kan ik ook verder met een volgend boek/volgende serie!

Verteld vanuit de eerste persoon of derde persoon? (First-person or third-person POV?)

Beiden hebben voor- en nadelen. First person views zorgen ervoor dat je mee kijkt in de geest van het hoofdpersonage en zo vaak meer te weten komt over wat hij/zij denkt. Het is ook makkelijker om je in te leven. Deze vorm kan er dan wel weer voor zorgen dat je een erg eenzijdig zicht krijgt op situaties en dingen “mist”, omdat de hoofdpersoon er geen aandacht aan besteedt (omdat de schrijver dingen weglaat, dus). Third person views geven een beter overzicht over het geheel, maken het objectiever. Je creëert hierbij wel een afstand tussen de lezer en de personages. Ook is het niet altijd even duidelijk wie de schrijver nu eigenlijk bedoelt, wanneer de zoveelste “hij” of “zij” iets doet of zegt… Meerdere invalshoeken (multiple points of view), zoals nu bij Het Lied van IJs en Vuur, maken het moeilijker om het verhaal te volgen, maar zorgen wel voor een goeie mix van beide. Je krijgt het verhaal vanuit de “ik”, alleen verandert die “ik” nogal wel eens. Maar dan moet wel duidelijk aangegeven worden wie er nu aan het woord is.

‘s Avonds of ‘s ochtends lezen? (Reading at night or in the morning?)

Deze is makkelijk: ’s avonds. Ten eerste, zie de eerste vraag. Ten tweede, als ik moet werken heb ik echt geen tijd om eerst nog wat te gaan lezen ’s ochtends. In het weekend “slaap ik uit” – wat zoveel wil zeggen als: tot Kleine Man wakker wordt (om half 7, toch een half uur langer in bed dan tijdens de week, YES). Dus ook dan heb ik de tijd niet om te lezen.

Boekenwinkel of bibliotheek? (Bookstores or libraries?)

Doe mij toch maar de boekenwinkel. Vroeger ging ik wel vaker naar de bibliotheek, omdat mijn studentenbudget het niet toeliet om te kopen (en de bieb was om de hoek). Ik vind het ook wel wat hebben, zo een boekenkast vol hebben staan thuis!

forgetful-fish-dory_559b363bd577b4951.jpg

Boeken die je doen lachen of huilen? (Books that make you laugh or cry?)

Laat iemand struikelen over een bananenschil en ik giechel al. Je kan mij dus vaak zien (glim)lachen tijdens het lezen. Maar als je mij aan het huilen krijgt tijdens het lezen, wil dat zeggen dat het me raakt; dat ik helemaal mee in het verhaal zit en meeleef met de personages.

Zwarte of witte boekomslag? (Black or white book covers?)

Dit vind ik een vreemde vraag. Maar als ik echt moet kiezen, ga ik voor zwart. Alleen maar omdat witte omslagen na verloop van tijd sneller grijs en vuil worden. Hoewel zwart mettertijd ook vervaagt. Hmmm…

Zijn de personages of het plot belangrijker? (Character or plot-driven stories?)

Ook deze vind ik moeilijk kiezen. Stel je een fantastisch uitgewerkte wereld voor, met een geweldige verhaallijn! Maar je personages hebben evenveel diepgang als Beavis en Butthead… Niet echt geloofwaardig, denk ik dan. De andere optie is niet veel beter: interessante personages waar jij je perfect in kan inleven, maar je krijgt 500 bladzijden over wat ze ’s avonds gegeten hebben. Wordt al gauw erg saai om te lezen, niet? Ik ga hier dus voor een goeie mix van beide!

 

Ik ken zelfs (nog) geen 10 andere bloggers en allemaal gaan ze al langer mee dan ik. Kans is dus groot dat ze deze tag al een keer hebben ingevuld… Maar bij deze tag ik alvast

Dawn, van A year and a day.
Loena, van Loena’s droom.
Morgaine, van Morgaines passion.
Anne, van inkedbrownies.
Saar, van Galabria.

Lees je dit nu en heb je zoiets van “Hey, hier kan ik wat mee”, ga gerust je gang. Tag je mij dan ook? Of heb je hem vroeger al een keer ingevuld, laat het me weten. Dan kom ik zeker een keertje jouw This or That bekijken!

Advertenties

12 gedachten over “This or that tag”

 1. whahahaha ja ooit al ingevuld, maar dit zijn hele andere vragen, schijnbaar, zijn er dus meer this or that’s gezien heb ook van heel iemand anders kwam als start…

  Hier is de mijne, en wie weet, want toen blogte jij nog niet, kun jij iets met deze tag die ik al ingevuld heb 😉 Alsnog, tag ik JOU, hahahaha Dan ga ik even kijken wat ik met deze kan 😀

  https://mymorgaine.wordpress.com/2015/04/28/de-domestic-goddess-tag-this-or-that/

  X

  Liked by 1 persoon

 2. Oh wat een leuke tag! Een eigen mini-bieb heeft ook mijn voorkeur, al kon ik echt uren doorbrengen in de bibliotheek toen ik nog een geldige pas had. Jammergenoeg kom ik de laatste tijd niet aan echt lezen toe. Ben rond kerst in een boek begonnen, wat nu nog steeds ligt te wachten om uitgelezen te worden.

  Liked by 1 persoon

 3. Dankje wel for answering my questions! I tried to understand some of them (I’m learning Dutch right now but I am far from fluent in it!), seems like you had a great time 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s